Japonya Başbakanı Fumio, G20 Zirvesi’nde atık su konusunu anlattı
Japonya Başbakanı Kishida Fumio, G20 Liderler Zirvesi marjında muhatap ülke liderlerine Fukushima’nın atık sularının okyanusa boşaltılması sürecini anlattığını ve bu konuda destek aldığını belirtti.
Japonya Başbakanı Kishida, Hindistan’ın ev sahipliği yaptığı G20 Zirvesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında, zirve deklarasyonunda yer alan Ukrayna deklarasyonuna ve Fukushima’daki atık suyun boşaltılmasına değindi.
Japonya’nın, mayıs ayında düzenlenen G7 Hiroşima Zirvesi’nin enerji, iklim, gıda güvenliği ve sağlık gibi alanlardaki sonuçlarını aktarmanın bilinciyle G20 marjındaki müzakerelere katıldığını kaydeden Kishida, “İnanıyorum ki biz bunları aktarmayı başardık.” dedi.
Rusya’nın saldırılarını sürdürdüğü Ukrayna’ya ilişkin G20 deklarasyonunda küme ülkelerinin görüş birliğine değinen Kishida, “Adil ve kalıcı barışı, toprak bütünlüğünü ve egemenliği içeren deklarasyonda G20 ülkeleri Birleşik Devletler ilkelerini sıkı bir şekilde koruyor. Ukrayna’ya ilişkin Milletler (BM) Şartı.” “Bu konuda hemfikir olmaları önemli bir sonuçtu.” dedi.
Zirvede muhatap ülke liderlerine Japonya’nın kuzeydoğusundaki Fukushima Nükleer Santrali’nde biriken radyoaktif arıtılmış atık suyun denize boşaltılması sürecini anlattığını belirten Kishida, bu konuda liderlerden destek aldığını belirtti. sorun.
Liderlerin atık su deşarj sürecini güvenilir ve şeffaf olarak değerlendirdiğini kaydeden Kishida, “Japonya’nın tedbirleri konusunda ABD, Avustralya, Endonezya ve Malezya’dan destek ve anlayış alabildim. Türkiye ve Hollanda gibi diğer ülkeler de anlayış gösterdi. Destek.” söz konusu.
Çin Başbakanı Li Qiang ile kısa bir görüşme yaptığını belirten Kishida, atık suyun denize deşarj edilmesinin ardından Japonya’dan deniz ürünleri ithalatını durduran Çin’in bu kararından geri dönmesi için çaba göstereceğini söyledi.